:: دوره 21، شماره 1 - ( فروردین و اردیبهشت 1396 ) ::
جلد 21 شماره 1 صفحات 73-61 برگشت به فهرست نسخه ها
مروری بر خواص کاربردی عطرمایه گیاهان تیره‌ نعناع در مواد غذایی
مسعود کاظمی نیا، دکتر رزاق محمودی *، دکتر پیمان قجربیگی
مرکز تحقیقات میکروب‌شناسی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران ، r.mahmodi@yahoo.com
چکیده:   (542 مشاهده)

زمینه: گیاهان دارویی به‌دلیل خاصیت ضدمیکروبی، ضد‌اکسیدانی و داشتن ضرر کم‌تر نسبت به ترکیب‌های شیمیایی استفاده ‌گسترده‌ای پیدا کرده‌اند. همچنین اثبات سرطان‌زا بودن بعضی از ترکیب‌های شیمیایی، بر اهمیت استفاده از گیاهان دارویی افزوده است.

هدف: بررسی حاضر در خصوص کاربرد گیاهان تیره‌ نعناعیان در صنایع ‌غذایی انجام شد.

مواد و روش: در این مطالعه مروری، 428 پژوهش انجام ‌شده درباره خواص کاربردی عطرمایه گیاهان تیره نعناعیان در صنایع ‌غذایی از سال 1385 تا 1395 (یک دهه)، بررسی شدند. این اطلاعات با مراجعه به پایگاه­ های اطلاعاتی Pub Med، Science Direct، Elsevier، SID، MagIran، Civilica، سازمان جهانی بهداشت، سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد براساس کلیدواژه‌های essential oil، Lamiaceae species، Antioxidant activity، Antimicrobial effect، عطرمایه، تیره نعناعیان، فعالیت ضد‌اکسیدانی و اثر ضدمیکروبی جمع‌آوری شدند.

یافته‌ها: گیاهان تیره نعناعیان در گذشته فقط به‌عنوان طعم‌دهنده در مواد غذایی (به‌خصوص لبنیاتی مانند دوغ و ماست) استفاده می‌شدند. با گذشت زمان و پیشرفت علم، اهمیت نگه­دارندگی این تیره آشکار شد تا جایی که خاصیت ضدمیکروبی و ضد‌اکسیدانی آن بر طعم و بوی این گیاه غالب گردید.

نتیجه‌گیری: با توجه به پژوهش‌های صورت گرفته، می‌توان از عطرمایه تیره نعناعیان به‌عنوان ماده‌ ضدمیکروبی و ضد‌اکسیدانی به‌طور مستقیم در ماده غذایی یا پوشش بسته‌بندی استفاده کرد. به نظر می‌رسد عطرمایه و عصاره گیاهان تیره نعناعیان می‌توانند در کاهش و جلوگیری از رشد میکروب‌های بیماری­زا در مواد غذایی نقش داشته باشند، اما مطالعه­ های بیش­تری مورد نیاز است.

واژه‌های کلیدی: عطرمایه، تیره نعناعیان، فعالیت ضد‌اکسیدانی، اثر ضدمیکروبی
متن کامل [PDF 228 kb]   (217 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله مروري | موضوع مقاله: تغذیه



XML   English Abstract   Print


دوره 21، شماره 1 - ( فروردین و اردیبهشت 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها