گروه بیوتکنولوژی سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، تهران، ایران ، mirdamadi@irost.ir
چکیده: (1513 مشاهده)
از زمان کشف آنتی بیوتیک ها در اوایل قرن نوزدهم این ترکیبات ضدمیکروبی همچنان جایگاه خود را در کنترل رشد میکروارگانیسم ها حفظ کرده اند. امروزه استفاده گسترده ازآنتی بیوتیک ها سبب ایجاد سویه های مقاوم شده و یکی ازچالش های قرن جدید است. نگرانی درمورد مقاومت های آنتی بیوتیکی به قدری جدی است که در بسیاری از کشورها بودجه های هنگفتی برای کشف جایگزین های دارویی اختصاص داده اند. باکتریوسین ها از جمله جایگزین های مورد توجه است که اولین بار در محیط کشت باکتری اشرشیاکلی در سال 1925پیدا شد. باکتریوسین ها، پپتیدها یا پروتئین های سنتز شده توسط ریبوزوم ها هستند که دارای طیف متنوعی از فعالیت ضدمیکروبی هستند و توسط گروه وسیعی از باکتری ها تولید می شوند. استفاده از این مولکول های ضدمیکروبی در صنایع غذایی نیاز مصرف کننده قرن جدید را که به دنبال ماده غذایی ایمن و با کم ترین دخالت ترکیبات شیمیایی است مرتفع می کند. نایسین اولین باکتریوسین راه یافته به صنعت است که مطالعه های زیادی را به خود اختصاص داده است. با وجود کاربرد گسترده این باکتریوسین، مواردی از وجود مقاومت در بعضی از باکتری ها دیده شده است که مکانیسم دقیق آن مشخص نیست. با توجه به نیاز مبرم دنیای کنونی برای یافتن شیوه های مؤثر کنترل باکتری های بیماری زا، مطالعه باکتریوسین ها بهعنوان یک کاندیدای جانشین آنتی بیوتیک اهمیت می یابد. این مقاله مروری، علاوه بر بررسی ساختار و فعالیت ضدمیکروبی هر پنج گروه باکتریوسین در باکتری های گرم مثبت، این گروه پپتیدی را از ژن تا عملکرد مورد مطالعه قرار داده است.