دوره 18، شماره 6 - ( دو ماهنامه بهمن و اسفند 1393 )                   جلد 18 شماره 6 صفحات 11-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- ، Email:amiri_h_lu@yahoo.com
چکیده:   (3438 مشاهده)

  زمینه: علف­ مار L) Capparis spinosa ) گیاهی متعلق به تیره کبریان است که بخش هوایی آن به عنوان ادویه و ترشی در طب سنتی جهت درمان روماتیسم، امراض کبدی و نقرس استفاده شده است.

  هدف: مطالعه به منظور تعیین خواص آنتی­اکسیدانی و فیتوشیمیایی گیاه علف­ مار رشد یافته در استان خوزستان انجام شد.

  مواد و روش­ها: این مطالعه تجربی در سال 1392 در آزمایشگاه تحقیقات زیست­شناسی دانشگاه لرستان انجام شد. پس از تهیه و جمع­آوری گیاه و خشک کردن آن در سایه، عصاره­های متانولی به روش خیساندن تهیه شد. برای ارزیابی خواص آنتی­اکسیدانی از دو روش دی فنیل پیکریل هیدرازیل و بتاکاروتن-لینولئیک اسید استفاده شد. ترکیبب­های فنولی و فلاونوئیدی به ترتیب­ با استفاده از شاهدهای گالیک اسید و کوئرسیتین اندازه­گیری شدند. داده­ها با نرم­افزار مینی تاب و آزمون دانت تحلیل شدند.

  یافته­ها: بیش­ترین مقدار فعالیت به دام­اندازی رادیکال آزاد در روش 2 و 2 دی فنیل پیکریل هیدرازیل در عصاره ساقه (86/6 IC50= میکروگرم بر میلی­لیتر) و کم­ترین مقدار آن در برگ (83/4 IC50= میکروگرم بر میلی­لیتر) مشاهده شد. بیش­ترین فعالیت آنتی­اکسیدانی در روش بتاکاروتن- لینولئیک اسید مربوط به عصاره برگ با میزان %57/82 و کم­ترین در میوه با %67/44 بود، بیش­ترین میزان فنول و فلاونوئید در عصاره برگ به ترنیب با مقادیر 73/28 و 87/5 میلی­گرم بر گرم مشاهده شد.

  نتیجه­گیری: با توجه به یافته­ها و خواص آنتی­اکسیدانی بالای گیاه علف­ مار، می­توان از این گیاه در صنایع غذایی و دارویی استفاده کرد.

 

   

متن کامل [PDF 290 kb]   (1824 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: داروسازی